Літописець із Борсуків видав книжку про земляків, а частину виручених з продажу коштів передасть на потреби ЗСУ

  «Дерево міцне корінням» — таку назву має друга книжка 76-річного борсуківлянина Григорія Волянюка. Перу місцевого краєзнавця належить ще одне видання про земляків — «Моє село: роки і долі» (2019).

  «Дерево міцне корінням» — книжка, що побачила світ у вересні 2023-го, «…у складний, важкий для українського народу час…», — пише автор. «Нехай донесуться мої друковані слова до поколінь тих борсуківлян, чиї прадіди шукали кращого життя, емігрантськими хвилями пливучи в дальні краї, показуючи там свою трудолюбивість, селянську мудрість, не забуваючи ні на мить Україну… Нехай вона дає сили сьогоднішнім нащадкам, хто, вирісши з міцного селянського родового коріння, нині продовжує ростити хліб нам насущний, наповнює себе знаннями, вміннями жити і працювати у незалежній країні, а мужність, сміливість, відчайдушність додає нашим сьогоднішнім захисникам…»

  Григорій Антонович — хлібороб за професією, а в душі — лірик, творча особистість, яка вміє бачити світ зсередини, розкриває й художньо описує життєвий шлях людей в деталях. Тому ці розповіді по-родинному теплі, емоційні, з ліричними тонкощами, підміченими спостережливим автором. Він наполегливо збирає й архівує звичаї і традиції села, історії окремих людей, цілих родин, навіть вулиць, кутків, хуторів, сільських хат. А ці тексти легко читаються, на одному подиху.

  У грудні 2019 року Григорій Волянюк презентував свою першу творчу ластівку у колі однодумців та поціновувачів його друкованого слова. А сьогодні сім’я поважного борсуківського літописця самотужки представила нове видання. Своєрідне інтерв’ю з автором провів його онук Данило Волянюк.

  У моєму власному книжковому арсеналі прочитаним лежить «Моє село: роки і долі», а за минулий вечір і трохи ночі майже дочитала «Дерево міцне корінням». Скажу відверто: читала на одному подиху! З частиною текстів знайома, бо Григорій Антонович свого часу надсилав їх на друк у районній газеті «Голос Лановеччини». Редагуючи і готуючи дописи до друку, я не завжди глибоко вчитувалась у їхній зміст, оскільки головною тоді для мене, як редактора, була подача самого матеріалу. Але куди приємніше бути звичайним читачем, не слідкуючи за правилами стилістики, орфографії та пунктуації — просто ковтаєш рядок за рядком, занурюючись в атмосферу цікавого викладу!

  Друга книга пана Григорія розкриває долі минулих і сучасних поколінь тих, хто свої перші кроки зробив по борсуківській землі. Це надзвичайно важливо і цінно, коли в селі знаходиться ентузіаст-літописець, котрий переживає, аби історія села не пішла в небуття разом із людьми. У прагненні закарбувати на папері духовну спадщину свого краю, невтомного патріота підтримує сім’я — такі ж працьовиті, старанні, творчі та креативні люди.

  Рекомендую книжку кожному, хто любить читати, кого цікавить історія рідного краю, кому подобається простий, доступний стиль викладу і легка подача фактажу. Не пошкодуйте свого часу!

  Важливо: книжку «Дерево міцне корінням» Григорій Волянюк реалізовує. Наклад хоч і не чисельний — всього 200 примірників, з яких декілька десятків подарував, проте автор частину коштів з продажу має намір передати на потреби ЗСУ. Вартість книжки — 200 гривень. Замовити примірник можна за телефоном: 098 467 7016.

  Придбайте унікальне видання й отримайте цінну поживу для духовного збагачення, а заодно підтримаєте своїм грошовим внеском волонтерський намір поважного і шанованого автора.

Наталя ГАМЕРА