icon clock27.02.2023
icon eye1029
Війна ПОДІЇ

Майже рік на війні: у Ланівцях зустріли на щиті й попрощалися із командиром відділення розвідки Василем Бігусом

  Центральна площа міста Ланівці давно перетворилася на місце пам’яті і шани полеглим Героям у російсько-українській війні. Лише за останній рік Лановецька громада попрощалася із 16 воїнами, а всього загиблих з Лановеччини упродовж 2022-2023 рр. — 27 захисників.

  Не встигають висихати сльози за одним загиблим, як страшна звістка з фронту знову боляче ранить якусь сім’ю, сиротіють діти, батьки втрачають синів, дружини стають вдовами, Україна прощається з патріотами, які шаленими темпами доєднуються до побратимів у Небесну варту.

  27 лютого останній земний шлях з рідного дому і до місця вічного спочинку пройшов ланівчанин Василь Бігус.

  Василь Бігус (13.01.1974 р.н.) мав досвід армійської служби свого часу, демобілізувався у званні сержанта. З початку повномасштабного вторгнення росії прийшов у військкомат і 4 березня 2022 року був мобілізований у війська Національної Гвардії України. Служив головним сержантом – командиром відділення розвідки управління командира мінометної батареї 1-го батальйону оперативного призначення. У боях на Донеччині отримав важке поранення. На жаль, у лікарні м.Дніпро 16 лютого помер. Офіційне повідомлення з частини про смерть військовослужбовця у військкомат надійшло 21 лютого.

Тіло воїна у Ланівцях на колінах зустріли 26-го. У материнській оселі син ночував востаннє. А наступного дня пішов від нас назавжди. У світ, де немає війни, де немає болю і страждань.

  Проводжали Героя велелюдною ходою — спочатку до церкви, де Василь, його мама Поліна та рідні відвідують богослужіння, а потім до місця спокою, де національні стяги над могилами загиблих воїнів символізують алею безсмертя.

  Доки живе пам’ять, Герої живі. І тепер ім’я Василя Бігуса навічно закарбоване у Книзі пам’яті, увійшло в історію нескорених. Йому назавжди 49. Він був добрим, працьовитим, дбайливим господарем і сином, турботливим батьком, коханим, вірним другом, мужнім воїном. Василь був старшим за своїх двох братів — Петра і Віктора та сестру Анну. Любив життя, заради цієї любові своє віддав во ім’я миру в Україні й перемоги над московською ордою.

  Щирі співчуття мамі, дітям і всім, хто був дорогий серцю захисника, для кого він був світочем у житті. Хай Господь підтримає родину у горі. Вічна пам’ять Герою.

Наталя ГАМЕРА

Фото: #Лановецька міська рада