Міжнародна солідарність: як у Великобританії українці гуртуються на підтримку земляків на батьківщині

  Велику допомогу країни Європи, американського континенту надають мільйонам українців, які змушені були покинути рідні місця з початком окупації. За статистикою, на початок березня 2023 року понад 160 тис. українських біженців прибуло до Великої Британії. З них ¾ знайшли прихисток в індустріальних містах, а майже 2 тис. українців проживає в Лондоні. Біженцям, які отримали візу, дозволено залишатися у Британії на строк до трьох років, а потрапивши до країни, українці мають право на роботу, доступ до пільг, освіти та охорони здоров’я.

  З початку повномасштабного вторгнення путінської росії в Україну англійський парламент заявив про підтримку нашого народу у цій війні. Пам’ятаємо приїзд їхнього прем’єр-міністра Бориса Джонсона, який одним із перших європейських лідерів побачив звірства окупантів. Цієї позиції дотримується і теперішній прем’єр Рікі Сунак. Великобританія виділяє кошти, військове спорядження, зброю. Англійські інструктори навчають наших військових: минулого року пройшли підготовку 10 тисяч українських воїнів, а з початку 2023-го було заплановано навчання ще 20 тис. українських офіцерів та солдатів. Мають наші ЗСУ і підтримку англійської розвідки. Парламент, аналізуючи питання безпеки й оборони своєї країни, міжнародної політики, передбачив подальшу підтримку України. І вже на цьому, другому році війни британці виділили для нас 2,3 млрд. фунтів стерлінгів. Підтримує Україну і король Великобританії Чарльз ІІІ, який відвідував табір, де проходили перепідготовку українські військові, спілкувався з ними і спостерігав, як вони освоюють британські танки Challenger 2 та артилерійські установки. Король вважає, що вторгнення росії в Україну загрожує безпеці всієї Європи.

  Коли триває війна з московськими окупантами, українці Великобританії згуртувалися і вже з лютого 2022 р. активно підтримують свою батьківську землю, її Збройні Сили. Серед них і наші земляки. Зіна і Ваня – внуки лановецьких пенсіонерів. Вони живуть з батьками в Лондоні. Навчаються у третьому і першому класах англійської школи. А в недільній школі вивчають українську мову та літературу разом із вчителькою із Хмельниччини. Ці юні українці разом з батьками, англійськими друзями – постійні учасники всіх акцій на підтримку України. Організовують ярмарки по розпродажу різних виробів, зокрема і своєї продукції – мама випікає смачні пироги. Гуртуються українці і в церкві, де моляться за Господній захист воїнів і мирного населення батьківщини. Збирають кошти на машини і необхідне спорядження для армії, яке відправляють в Україну. У всьому цьому вони відчувають активне розуміння й підтримку англійців, які все більше дізнаються про Україну та її історію.

  Серед біженців, які з початком московської навали виїхали з рідного міста й поселилися в північно-східній частині Великобританії — мама Оксана із донями Даринкою та Марійкою. Головне місто графства – Норвіч, де живуть біженці і з Лановець. Воно за чисельністю населення – сьоме в країні. Сюди приїжджає багато туристів, бо неподалік розташований Сандрінгемський палац королівської родини. У Норвічі вже 25 лютого 2022р. пройшов мітинг проти війни, на який зібралося 3 тис. учасників з графства. Понад три тис. фунтів, зібраних на цьому заході, передали на потреби ЗСУ. Біженці отримують гуманітарну і фінансову допомогу. Українські діти навчаються в англійській школі. Діє суботня українська школа, де вивчають українську мову, а також додатково англійську, щоб дітям краще її опанувати. А матері прагнуть знайти роботу і знаходять. Моральну, духовну опору знаходять біженці і в церкві.

  Українські біженці (серед ініціаторів – Оксана) створюють асоціацію українців у місті. Таке об’єднання Норфулк-Полонія вже діє, і з ним співпрацюють українки Норвіча. Місцеве населення, особливо старше покоління, спілкуючись з біженцями, відкривають для себе Україну. Вони дивуються, що українки такі працьовиті, сильні і тверді у своїй любові до батьківщини. Вражені і тим, що діти швидко опановують англійську мову, а їхні матері часто володіють нею, а також німецькою чи французькою. Для зменшення туги за рідною землею, біженці разом із англійцями організовують відпочинок на природі – пікніки. Цікаво було місцевим брати участь у святкуванні, за українськими звичаями, різдвяних свят, Нового року. Разом провели для дітей різдвяні канікули «Українська казка», де сценарій готували українці, а подарунки- англійці. А в День вишиванки – флешмоб, коли біженці вийшли у вишиванках на вулиці міста, а їх підтримало місцеве населення, вдягаючи і своїх дітей у вишиті сорочки.

  Місцева громада запровадила проект «Велосипеди для українців» (зібрали для цього: хто кошти, хто — велосипед, а хтось забезпечує їхній ремонт) — передавали для користування дорослих і дітей. Так у стосунках англійці пізнають нашу Україну. У школі вчителі та учні розповідали, що цього разу дивилися хід конкурсів на Євробаченні заради українців. Дуже подобається місцевим мешканцям українська кухня. Українки з Миргорода (Полтавщина) почали вдома виготовляти вареники, які швидко розбирають. І це вже стало початком невеликого бізнесу, в який залучено 11 чоловік.

  Спільно англійці і українці організовують збір коштів, матеріалів, продуктів. За кошти купують машини, спорядження для ЗСУ, а гуманітарну допомогу відправляють в деокуповані райони України. Машини «Норфулк-Полонії» вирушають до Дніпра, Києва, Краматорська та інших міст. Ось так, далеко від рідного краю живуть, працюють і своїми зусиллями прагнуть наблизити перемогу ЗСУ над ворогом наші українські матері та діти. Серця їхні б’ються в унісон із серцями їхніх батьків, чоловіків, що захищають рідну Україну. І це усвідомлюють мешканці благополучних європейських країн, які відкривають для себе Україну і підтримують її у боротьбі за свою свободу.

Марія РОМАНЧУК