На Лановеччині покращують умови проживання для осіб, постраждалих від війни

  У Лановецькій громаді є п’ять місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. На завершенні облаштування ще одного прихистку, де можна розмістити до пів сотні людей.

  — Лановецька міська рада з початку повномасштабного вторгнення сприяла заселенню та підтримці осіб, які вимушено покинули свої міста і села, — говорить міський голова Роман Казновецький. — Упродовж 11 місяців на території громади проживало від тисячі до більше двох тисяч зареєстрованих осіб, постійно мігруючи. Тобто, одні прибували, залишалися, інші згодом виїжджали чи додому, чи в інші місця України, а також за кордон. Скільки точно було у нас переселенців і залишається на сьогоднішній день, сказати важко, бо не всі, хто виїжджає, повідомляють про це відповідні служби.

  Ми намагалися і продовжуємо допомагати кожному і кожній, кого вигнала війна з рідного дому. Створили п’ять місць компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. По-можливості забезпечували їх усім необхідним. На етапі завершення облаштування ще одного прихистку, де ми можемо розмістити 50 людей. Це колишнє приміщення школи у селі Бережанка. Кандидати на заселення уже чекають. Міська рада є учасником програми DOBRE, тому реалізовуємо проєкти підтримки ВПО спільно, долучаємось у співфінансуванні. Залучаємо також інші міжнародні неурядові організації, використовуємо гуманітарну допомогу від наших партнерів з-за кордону.  

  Постійну допомогу ВПО у Лановецькій громаді надає Товариство Червоного Хреста України. Днями у с.Молотків від ТЧХ мешканцям прихистку для ВПО доставили важливі речі для дооблаштування побуту: бойлер, душову кабіну, електрочайники, мікрохвильову піч, ємності для води, сушарки, рушники та інше приладдя.

  У будинок для проживання ВПО у с.Бережанка завезли ліжка, матраци, постільну білизну, ковдри, тумбочки, посуд, мікрохвильові печі, електроплитку, мультиварку, пральні машинки, електрочайники, ліхтарі тощо. Ще залишається завершити певні будівельні та монтажні роботи і невдовзі тут зустрічатимуть уже перших переселенців.

  Запашний домашній хліб від господинь із сіл Якимівці та Татаринці цього тижня передали особам, які постраждали від війни, в місця їхнього компактного проживання. До речі, 400 кг борошна на випікання хліба доставлено від Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України спільно із Лановецькою міською радою. Місцеві господині вже чимало хліба і здоби напекли й передали на фронт. Ніколи не відмовляють волонтерам у проханні наготувати смаколиків захисникам і захисницям, щоб відправити вантажі чи посилки на передову.

  Будь-яка корисна справа сприяє наближенню перемоги та допомагає пережити цю зиму: з вимкненням світла, у холоді, з ракетами в повітрі, з тривогою, але з мрією та вірою, що все, що має початок, обов’язково має і кінець. І війна закінчиться. Перемогою України!

  А сьогодні завдання кожного і кожної з нас — не бути байдужими, а діяти: в тилу — як на передовій.

Наталя ГАМЕРА