icon clock20.09.2023
icon eye341
ОСОБИСТОСТІ

Обстеження проводили під частими обстрілами ворожої артилерії: представники Лановеччини фіксували наслідки агресії рф на Херсонщині

  Два тижні група представників Тернопільщини, а це12 чоловік, в Херсоні виконувала роботу щодо ліквідації наслідків збройної агресії росії, пов’язаних із пошкодженням будівель і споруд.

  Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України проводилася фіксація фактів пошкодження чи руйнування об’єктів житлового призначення. У складі групи були представники Лановецької громади Володимир Яценюк – майстер комунального підприємства по благоустрою і Михайло Темрій – працівник міської лікарні, а з Борсуківської – Олександр Гудим та Олександр Лахманюк.

  Робота тривала з 4 по 18 вересня. Була вона непростою, адже доводилося проводити обстеження будівель під частими обстрілами ворожої артилерії. Групи відряджених працівників ретельно обстежували будинок за будинком, визначали ступінь руйнації, проводили необхідні заміри, обраховували затрати на відновлення (ремонт) чи знесення будівель, які були повністю непридатними, знищеними.

  Все це документували, офіційно реєстрували. Адже після закінчення війни доведеться відновлювати знищені московською ордою міста і села, соціальні об’єкти, підприємства. Про бажання брати участь у післявоєнній відбудові вже заявляють країни — наші союзники.

  Херсонщина постійно під обстрілами окупантів. Але якщо Херсон ще цілісний, хоча пощкоджень багато, то, за розповідями наших посланців, окраїни міста дуже знищені. На Острові, де доводилося проводити обстеження, – руїни заводу, у розвалах — житлові будівлі. На території скрізь таблички «Заміновано», небезпечно відхилятися від вказаного шляху.

  Жили члени бригад у гуртожитку, що належав профтехучилищу, їх забезпечували харчуванням. Спілкувалися із мешканцями гуртожитку, де поселені старенькі, хворі, одинокі люди. Молодші херсонці з дітьми здебільшого виїхали в західні області України чи за кордон. Але де б вони не були – всі чекають на визволення рідних місць, щоб повернутися до своїх домівок…

Марія РОМАНЧУК