Підтримка Комітету Міжнародного Червоного Хреста: діяльність клубів активного довголіття може розширюватися

  Ще у 2019 році в Україні при підтримці Комітету Міжнародного Червоного Хреста почали створювати в різних областях клуби активного довголіття (КАД), мета яких була забезпечити умови для дозвілля, відпочинку, активної діяльності людей поважного віку, які часто залишаються на самоті, відсторонені від суспільних проблем і процесів. Задумувалися над цим і в Лановецькій громаді. У міській публічній бібліотеці виділили приміщення, гарно облаштували, і тут вже другий рік щотижня збираються на зустрічі-засідання активні жінки та чоловіки пенсійного віку, проходять цікаві, змістовні обговорення на різні теми. Інформацію про ці зібрання постійно знаходять на сайтах в соціальних мережах.

  Такий клуб також мали намір створити і в Юськівцях, де багато активних, ініціативних людей, які мають досвід співпраці з міжнародними партнерами – зокрема тісна багатолітня співпраця з німецьким містом Лінген. Але задум, очевидно, мав набратися часового розмірковування. Та про це пам’ятали спонсори КАДів – Міжнародний ЧХ, обласний комітет, і нещодавно делегація приїхала в нашу громаду, щоб поцікавитися вже набутим досвідом Лановецького Клубу і розпочати процес такого формування у Юськівцях. У селі виділили для цього кімнату у приміщенні, де розташований ФАП. Звісно, необхідно провести ремонт, облаштувати меблями тощо, вирішивши питання із фінансуванням.

  Над цим будуть міркувати спонсори, які навідалися й до Лановець, де в цей час членкині КАДу зібралися, щоб в’язати теплі шарфи-хомути для воїнів. Члени делегації розповіли, що в Києві аналізували, наскільки ефективно діють Клуби активного довголіття в Україні – про це була доповідь Національного ЧХ України. Завдання – й надалі розвивати активність таких Клубів в тісній співпраці з комітетами ЧХ. Відбулася цікава, змістовна зустріч із гостями зі Швейцарії. Альфредаса Забієту та Андреа Лауенберг цікавило, які напрямки роботи Клубу, що планують надалі. За словами пана Альфредаса, завдання скласти список, в якому те, що вже зараз робиться, і що хотіли б надалі. Так ланівчанки виносять ідею облаштувати кухню і готувати, експериментувати у приготуванні різних страв, якими можна було б пригощати тих, хто не в змозі сам готувати. Цікавими є для членкинь та членів Клубу оволодіння комп’ютерною грамотністю; ознайомлення із правовими змінами, що стосуються надання юридичних, соціальних послуг; консультації із психологом та багато інших ідей.

  Після спілкування швейцарські гості побажали КАДу й надалі активно розвивати свою діяльність, через певний час проаналізувати і, можливо, поширювати досвід на всю країну. А в Юськівцях будуть починати з «нуля». Але, як вважає староста Анна Усік, все у юськівчан вийде, бо бажаючих в гурті долати безнадію, знаходити корисні заняття, вчитися діяти по-новому, сучасному і в поважному віці багато. Вже й задумів цікавих чимало. Тож і в такий нелегкий для України час маємо починати кожен новий день з оптимізмом!

Марія РОМАНЧУК