icon clock10.02.2024
icon eye466
ЛАНОВЕЧЧИНА

Про сімейну медицину в Лановецькій громаді, медиків у лавах ЗСУ та нагальні потреби в сучасному діагностичному обладнанні

   На початок реформування медицини на Лановеччині діяло 27 фельдшерсько-акушерських пунктів. Однак суспільні процеси, технічна еволюція в сільському господарстві, воєнні дії негативно вплинули на села, витрати місцевих бюджетів на утримання, обслуговування соціальної сфери. У ФАПах неможливо було забезпечити рівень обслуговування згідно із ліцензійними вимогами. Центрами таких послуг стали сільські лікарські амбулаторії (СЛА). Зараз на території Лановецької громади функціонує 7 СЛА. Деякі з них – давніші, найновіша була облаштована вже в час реформування у Вишгородку.

  Гарні умови також у СЛА Юськовець, Якимовець, Вербівця. Впорядковано приміщення в Білозірці, при допомозі місцевого господарства – і в Буглові. Кожна амбулаторія опалюється, забезпечена транспортом, в АЗПСМ м. Ланівці є бойлер, пральна машина, також отримують гуманітарну допомогу, що іноді надходить від різних фондів. У цих селах працюють і надають послуги лікарі та їхні помічники. Надійну підтримку має сімейна медицина від громади – у міській раді за програмою про фінансування у 2023 році було виділено понад 1 200 000 грн на покращення матеріально-технічного стану, допомоги пацієнтам і оплату комунальних послуг.

   Реформування первинної медичної служби, у певній мірі, ускладнило життя сільських мешканців. Особливо це стосується людей поважного віку, які часто хворіють, мають ряд вікових ускладнень зі здоров’ям. Замість ФАПів у селах залишилися медичні центри, де працює 15 фельдшерів, які входять у штат амбулаторій, здебільшого обслуговують населення у двох сусідніх селах, здійснюючи профілактичну роботу. Але в критичні моменти необхідно викликати “швидку”, адже ін’єкції можна проводити під наглядом лікаря. Саме тому, за сучасними вимогами, кожна людина має серйозно ставитися до свого здоров’я, щороку проходити медогляд, здавати аналізи, комунікувати із своїм сімейним лікарем.

    У структурі лановецької первинної сімейної медицини – 81 працівник, зокрема 16 – лікарі (1- у декретній відпустці), 45 – середній медперсонал, 8 – молодший, які обслуговують 20 тисяч населення. Попри свої положення і завдання, “первинка” тісно співпрацює з міською лікарнею, видає направлення для поглиблених оглядів і лікування до галузевих спеціалістів.

У приміщенні первинки продовжують функціонувати стоматологічні кабінети, проводять рентген; діє лабораторія, облаштована сучасним аналізатором, де можна здати аналізи крові, сечі, на рівень глюкози, отримати результати на швидкі тести по гепатиту, ВІЛ- СНІДу, ковіду, вагітності тощо – і це безкоштовно. Всі сімейні лікарі – а їх 16, працюють і ведуть прийом у Ланівцях і в селах.

Лановецькі – це Тетяна Снозик, Оксана Довгалюк, Наталя Казмірчук, Оксана Шевчук, Неоніла Літвінчук, Ганна Кухарук, Ірина Басюк, Наталя Палієва. У Якимівцях – Володимир Луцик, Юськівцях – Ірина Бодань, Білозірці – Роман Манько, Буглові – Наталя Нукало, Вербовець і Вишгородок – Андрій Філюк. Кожен з них, надаючи допомогу своїм пацієнтам, вносить конкретний вклад у бюджет закладу. Так само працює і керівник сімейної медицини громади Людмила Рудніцька, яка має задекларованих 800 осіб, в день приймає по 10-15 людей як лікар-терапевт, і її внесок за місяць складає 50 тис. грн. І довго не гасне світло в її кабінеті, бо виконання обов’язків вимагає великої уваги і багато часу. Як практикуючий лікар, діє так і Василь Дяченко.

   До сімейних лікарів звертаються місцеві жителі, тимчасово переселені з окупованих ворогом територій, а також воїни, котрі приїжджають у короткострокові відпустки із зони бойових дій, на реабілітації після поранень, чи демобілізовані. Створено бригаду ментального здоров’я для надання психологічної допомоги воїнам, сім’ям з дітьми, попередження насильства в родинах.

  Лікар СЛА у Вербовці-Вишгородку Андрій Філюк зараз служить у Збройних Силах України, а допомогу населенню надають лікарі центру. Цей молодий медик не тільки лікує воїнів, але й у вільний час проводить заняття з тактичної медицини із надання невідкладної допомоги в умовах бойових дій. Його праця відзначена грамотами і “Срібним хрестом” Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного. А ще Андрій Філюк підтримує бойовий дух побратимів своєю поезією.

  Працівник Якимівської амбулаторії Анатолій Бойко також у військових рядах. У жовтні минулого року наші лановецькі волонтери у черговій поїздці в зону бойових дій зустріли скромного, відважного і наполегливого Анатолія-медика за Куп’янськом на Харківщині.

Колектив первинної медико-санітарної служби гордиться своїми колегами-воїнами і підтримує їх. Медики не тільки обслуговують населення, а й щомісяця направляють благодійні внески на потреби ЗСУ місцевим волонтерам.

  Ось так у непростий час оновлюється і набирає досвіду система охорони здоров’я Лановеччини. Праця медиків дає плоди, але ще для більш результативної роботи дуже потрібна сучасна комп’ютерна діагностика, мамограф, які дали б можливість встановлювати точні діагнози на місцях, економивши таким чином людям і кошти, і час, забезпечивши вищу довіру й авторитет лановецьким лікарям.

Марія РОМАНЧУК