Скільки дронів придбала Тернопільщина і яке місце займає в Україні за сумою витрачених коштів з бюджету

Згідно з відкритими даними, у 2023 році на закупку дронів в загальному витрачено з місцевих бюджетів 2,6 млрд грн на 26 920 БпЛА. Про це повідомляє проєкт DOZORRO Transparency International Ukraine.
Тернопільською областю було закуплено 1 879 дронів на 64,5 млн. грн. За кількістю придбаних дронів, наша область посідає п’яте місце. Більше за Тернопільщину придбали дронів у Дніпропетровській – 3 435 штук, Львівській – 3 390, Київській – 2 894 та Івано-Франківській областях – 2 524.


Якщо взяти по витрачених коштах на придбання дронів, то з 64,5 мільйонами гривень Тернопільська область посідає серед регіонів України аж 14 місце. Очевидно, наша область вирішила взяти «кількістю», а не «якістю», тобто не дорогими FPV-дронами.


Загалом найпопулярнішими на Prozorro були різні варіанти DJI Mavic, DJI Matrice та FPV-дронів. Водночас є замовлення на українських безпілотників “Лелека”, “Фурія”, “Валькірія” тощо.
Серед міст найдорожчі замовлення зробили Дніпро, Кривий Ріг та Житомир – загалом кожне місто придбало безпілотників на понад 150 млн. Тернопільська міська рада з сумою 45,4 млн. грн. ділить з Черкасами 7-8 місця. Загалом Файне місто за цю суму придбало 417 дронів.
Джерело: ПЕРШИЙ онлайн