У Ланівцях відкрили перший на Кременеччині денний центр допомоги постраждалим від насильства

На території Комунальної установи «Лановецький територіальний центр надання соціальних послуг» за кошти державної субвенції та співфінансування із міського бюджету відкрили денний центр соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Як зазначила директорка Департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної військової адміністрації Оксана Смолій, це перший у Кременецькому районі денний центр. До вирішення питань насильства Лановецька громада підійшла свідомо та відповідально, а створення такого простору сьогодні актуальне. Діяльність колективу терцентру та його очільниці Руслани Кушнір директорка Департаменту відзначила грамотою.

Лановецький міський голова Роман Казновецький наголосив на важливості роботи психолога у час війни та фахової підтримки постраждалих від будь-якого насилля. Затишне місце, де можна отримати професійну консультацію, психологічну допомогу та юридичний супровід — це місце безпеки в оточенні небайдужих людей. І цим місцем є заклад у наших Ланівцях, де створено всі умови для соціальної реабілітації жертв насилля.

На базі територіального центру діятимуть дві спеціалізовані служби. Перша – первинна допомога – це служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Тут працюватимуть фахівці як самої служби, так і соціальні партнери. Другий етап допомоги – власне денний центр, який дає можливість тимчасового перебування особи, яка зазнала насильства.

Облаштоване приміщення освятив та благословив фахівців соціальної сфери на добру справу благородної місії о.Ігор Шаринський. Священник опікується духовним спокоєм мешканців терцентру вже багато років і завжди готовий підтримати і молитвою, і надати необхідну допомогу всім, хто звертається.

Того ж дня відбулося засідання круглого столу з питань запобігання та протидії домашньому насильству, в якому взяли участь також працівники правоохоронних органів, правознавці, фахівці охорони здоров’я, ТЧХ.

Наталя ГАМЕРА

Фото: Лановецька міська рада