icon clock20.06.2024
icon eye538
ОСОБИСТОСТІ

В армії Андрій не служив, а з початком великої війни волонтерив і згодом став на захист України

       Коли бачимо на вулицях міста військових, що приїжджають у короткі відпустки із зони бойових дій, кожному хочеться вклонитися, обняти, подякувати за мужність і захист. А ряди захисників в роки московської агресії поповнили не тільки ті, що пройшли військову службу, мали досвід у воєнних діях в часи АТО-ООС, але й молоді люди, котрі працювали в різних галузях. Проте вони за короткий час пройшли загартування, а за відвагу та вмілі дії у битвах відзначені і званнями, й нагородами.

     Серед таких молодих, відважних і Андрій Шаблистий. Виростав у рідному селі Нападівка, де закінчив школу, а надалі у Тернополі, у професійно-технічному училищі здобув спеціальність меблевика. Трудову діяльність розпочав в агрофірмі “Горинь”, але через деякий час став водієм-далекобійником від фірми, що в Тернопільському районі. Перевозив товари в різні країни, а з початком широкомасштабної війни – волонтерські вантажі з-за кордону в Україну. 10 жовтня 2023 року був у рейсі, коли отримав дзвінок від старости села Богдана Фільварочного. Приїхав і отримав повістку. Через кілька днів, пройшовши всі необхідні процедури, вирушив із групою мобілізованих на навчання до Кам’янця-Подільського. Підготовка тривала півтора місяця, після чого Андрій як водій у складі 182-го резервного батальйону відбув на Черкащину.

    Через деякий час А. Шаблистий був переведений до 47 ОМБр “Магура”, яка вважалася елітною бригадою і в розпорядженні якої було сучасне озброєння. Спочатку Андрій їздив на “Хаммері”. Після підготовки, а проходив її на Львівщині, став оператором ПТРК. Воїнам підрозділу, а до його складу входять вихідці з Луцька, Івано-Франківська, Коломиї, Чернівець, Тернополя, довелося вести важкі бої з ворогом на території Донеччини, бо хоча запроваджують у протистоянні з рашистами натівські стандарти, проте важливого елементу для переваги – повітряної підтримки – не вистачає. Від 6 січня вони утримують позиції під Покровськом. До воїнів бригади навідувалися і лановецькі волонтери, доставляючи необхідну допомогу.

    5 травня старший оператор ПТРК, солдат Андрій Шаблистий отримав високу відзнаку від Головнокомандувача ЗСУ О. Сирського “Хрест хоробрих”. І вперше за час служби воїн прибув додому у відпустку.

    Перебування в колі рідних Андрій заповнював господарськими клопотами та спілкуванням. Насамперед, з дружиною та сином, який гордиться своїм мужнім батьком. Коля навчається у Нападівській школі, закінчив 7-й клас. Із предметів любить географію, хімію, геометрію, вивчає комп’ютерну систему, хоче створити свою комп’ютерну гру.

  Дні відпустки минули швидко. Сьогодні наш захисник знову в строю. Хай Господь береже воїнів і допоможе Україні здолати московських завойовників. Щоб кожна сім’я з радістю зустріла своїх рідних з Перемогою вдома.

Марія РОМАНЧУК