icon clock03.08.2023
icon eye1087
Волонтерство

Вечорниці просто неба: 10 кг горіхів налущили волонтери з Ванжулова, поки пасли худобу

  В один із днів у селі Ванжулів, що на Лановеччині, пастухи зібралися разом, і поки худоба спокійно паслася, зробили неймовірно добру справу для ЗСУ, не докладаючи при цьому особливих зусиль. 10 кілограмів корисного ядра налущили для подальшого приготування вітамінно-енергетичної суміші.

  Організувала односельців на толоку Неоніла Гоцанюк. З думкою про захисників і захисниць, про долю України, перемогу і мир завзято били горіхи Володимир Устишин, Людмила Войцещук, Марія Войцещук з донькою Яною, Оксана Дундій з донькою Євою, Настя Кравчук, Анатолій Кошелник, Тетяна Кізюк, Марія Гуменюк.

  В селі вже ні в кого не залишилося горіхів з минулого року, а волонтери так захопилися роботою, що просять усіх господарів ділитися запасами, бо невдовзі буде новий урожай, а захисникам і захисницям необхідні джерела енергії.

  Як відомо, горіхи покращують пам`ять і концентрацію уваги, знімають нервову напругу та стрес. Крім того, горіхи містять вітамін В, магній і незамінні амінокислоти триптофан і ізолейцин.

  Лановецькі дівчата, зокрема, з групи «Козацькі страви для ЗСУ по-лановецьки» майже рік готують мікси сухофруктів з горіхами. Наразі мають лише горіхи, засипають їх у баночки та заливають медом.

  Баночки маленькі, кажуть волонтерки, їм навіть надсилали з інших областей. Продуктами, зокрема і цілющим медом, теж охоче діляться небайдужі люди. Цей чудовий енергетичний перекус пакують у ящики з сухими борщами та різного виду супами. Передають посилки волонтерами на фронт, або самі військові забирають, коли приїжджають у відпустку, чи рідні докладають у свої посилки та відправляють.

  Коли були всі інгредієнти, дівчата готували й енергетичні батончики. Зараз зайнялися заготівлею консервації. З радістю приймають від добродіїв і добродійок усі продукти й переробляють їх.

  У воєнний час важливо гуртуватися заради допомоги армії — чи коштами на придбання необхідного, чи в такий спосіб, як об’єднуються активні господині. Місія тилу на Лановеччині не втрачає потужності, бо війна не закінчується. А Перемога над окупантами важлива нашій країні як свіже повітря і чиста вода!

Наталя ГАМЕРА