ВЕРЕЩАКИ: У ПРАЦІ І ТРИВОГАХ – РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

Громада Лопушненського старостинського округу живе, як і вся Україна, в умовах війни. Тридцять чотири мужчини із двох сіл — Коржківці і Верещак — у лавах Збройних сил України. Родини воїнів та односельці постійно слідкують за інформацією про хід бойових дій, переживають за своїх захисників-земляків і підтримують їх. Водночас люди працюють у своїх господарствах, жнивують. Сільська громада активно співпрацює із волонтерами, які безпосередньо доставляють на території, де точаться бої, необхідні речі, засоби захисту, продукти, домашні вироби, смаколики, які готують жінки-господині. Люди і фінансово підтримують військові потреби. А організатором волонтерської діяльності у Верещаках є місцевий священник о. Богдан Рудий, який із своїми парафіянами постійно моляться за Господній захист синів волинської землі і всіх воїнів та перемогу над ворогом.

У неділю у Верещаках відбувся благодійний концерт на підтримку ЗСУ, приурочений до Дня хрещення України-Руси, Дня української державності. До сільського клубу, в якому з початку широкомасштабної агресії рашистів не було ніяких заходів, концертів, танців тощо, як у мирний час, сходилися і старші, і молоді люди, діти. Прийшли також родичі військовослужбовців і навіть воїни, котрі прибули на короткострокову відпустку додому (зокрема Микола Рип’юк).

На плакаті з фотографіями воїнів, який підготували працівники закладу, світлини Віталія Волощука, який, на жаль, втратив ногу у боях, та його батька Миколи. Леонід Плетніков також двічі поранений. Про Володимира Пенцака вже довший час немає вістки – у списку «безвісти зниклих» військових, та мати надіється, що він, можливо, серед поранених, полонених… Воює і Богдан Харчишин, який вкінці минулого року поєднав свою долю з Іриною Рачковською, а весілля мають відсвяткувати після перемоги.

Відома в усій області майстриня тортів Оксана Комар (Шмир) прикрасила зал новим кулінарним шедевром із патріотичним гаслом «Боже, збережи Україну!», а юна Софія Шмир — своїми малюнками.

Місцевих аматорів пісенного мистецтва доповнили гості з Лановець – працівники Будинку культури та учасники вокальних гуртів. Були присутні на концерті о. Богдан Рудий та староста округу Лариса Чабан. Ведучі — верещаківська Світлана Гринжалюк та Алла Сливчук із Грибови професійно вели програму концерту, що розпочався традиційним привітанням «Слава Україні» і державним Гімном, який співав увесь зал. «Вранішня молитва» прозвучала у виконанні дуету Тетяни Філюк та Світлани Вегери. Поетичні слова ведучих перепліталися піснями патріотичними і духовними у виконанні Людмили Огродової, Богдана Андрійчука. Потужно прозвучала шевченківські «Думи мої» (Тетяна Філюк, Вадим Чашкін). Юна Діана Рабада читала поезію «Любіть Україну», а також співала «Україночку» та «Колискову», в якій мрія дитини про повернення татка з війни.

Естафету виконавців продовжили солістки ланівчанка Ольга Костишин та Марія Вовк (Очеретяна), яка прийшла на концерт із двома чарівними донечками. Гарячі аплодисменти прозвучали після виступів місцевого вокального ансамблю «Вербиченька», сольного виступу Людмили Харчишин і в дуеті з Людмилою Рип’юк. Душевно та щемливо звучали слова дітей, які дякували захисникам за те, що ранок зустрічають, бачать чисте небо, цвіт калини, які вклонятимуться і міцно обніматимуть всіх тих, хто здобуває перемогу – доня своєму батькові Сергієві Фурманюку. І писала дівчинка листа воїнові: «Пишу, бо серце просить! Ти на сході України. Там страшно, але ви не здаєтесь, ви боретесь за волю України! Ви тільки поверніться – я благаю! Уся країна молиться за вас, і я молюся, щоб скоріше настав мир! Дякую солдатам, чекаю вас!…» У залі багато хто не міг стримати сліз від таких слів. Діти вручили воїнам і родичам земляків-захисників квіти.

А концерт продовжив чоловічий дует — Сергій Харчишин та Федір Рибак, Людмила Харчишин, «Вербиченька». Бадьорості й оптимізму додала Людмила Огродова піснею «Райдуга», а разом із донею Юліаною – піснею «Сонце гріє, вітер віє». Звучали побажання ведучих: єдності, добра, віри у перемогу, щоб всі воїни повернулися в рідні домівки живими і здоровими, щоб щасливою була кожна сім’я! Віра у краще майбутнє для народу звучала у піснях «Боже, глянь на Україну!»(«Вербиченька») та «Непереможна Україна» (Світлана Вегера та Тетяна Філюк).

Після завершення концертної програми завідувачка клубу Людмила Рип’юк запросила всіх до участі в благодійному ярмарку. Зібрані того дня кошти використають на потреби воїнів.

Так пісня і поетичне слово наших талановитих митців підтримує Збройні Сили України у боротьбі за визволення рідної землі від рашистської навали.

Марія РОМАНЧУК,

голова громадської організації “Лановеччина духовна”.