icon clock01.08.2023
icon eye502
Волонтерство

Війну борщем не виграєш, але й без борщу не воюватимеш: ланівчанки з п’ятиповерхівок чистять овочі, квасять огірки, консервують капусту захисникам

  У Лановецькій громаді — надпотужна волонтерська активність у різних напрямках допомоги воїнам ЗСУ! Працюють як дорослі, так і діти.

   Одні займаються зборами коштів на важливі потреби — автомобілі, оптику, спорядження тощо, інші організували логістику з гуманітарною допомогою з-за кордону, розподіляють цю допомогу і військовим, й у госпіталі, бойовим медикам, в соціальні заклади, тимчасовим переселенцям. Є волонтери, які займаються пошуком і перегоном автомобілів через кордон, ремонтують, доставляють їх безпосередньо на передову, закуповують багато надважливих речей, в чому мають потребу військові, відправляють посилки та передають особисто. Діють також волонтерські осередки, що виплітають маскувальні сітки. Гордимося численною кількістю юних волонтерів, котрі заробляють кошти, реалізовуючи власні вироби ручної роботи, смаколики, проводять благодійні лотереї, самостійно організовують розіграші, а всю виручку передають дорослим волонтерам у всі команди. А ще є величезна гвардія господарського призначення: готують смаколики і продукти тривалого зберігання, сушать сухарики, овочі та фрукти.

  На всю цю волонтерську активність обов’язково знаходяться спонсори, які і донатять, і особисто задіяні навіть цілими сім’ями до клопіткого процесу, і продукцією власного виробництва щедро діляться.

ГУРТОВА РОБОТА — ЗАВЖДИ В РАДІСТЬ

  Ще з минулого року активні волонтерки взялися до приготування сухпаїв. Лише в Лановецькій громаді сухих борщових наборів, супів, картопляного пюре, сухофруктів, виготовили, завакуумували й передали на фронт сотні тисяч!

  Уже й зайве наголошувати, яку важливу роль для військових «на нулях» відіграють сухпаї домашнього приготування: легкі, займають мало місця, ситні, бо з м’ясом, 10-15 хв — й обід готовий без проблем, просто залив кип’ятком.

  А ось над приготуванням інгредієнтів до, наприклад, борщу чи супу задіяно дуже багато людей. Овочі самостійно сушать чи привозять у місто з багатьох сіл Лановецької громади, з Борсуківської громади, активні волонтери з сусідньої Шумщини, котрі охоче доєдналися до ланівчанок.

  У Ланівцях фасуванням та організацією процесу створення сухих супів та борщу займаються дві групи активісток, продукція яких давно впізнавана за назвами «Бандерівський борщ по-лановецьки» та «Козацькі страви для ЗСУ по-лановецьки». Таким чином дівчата об’єднують навколо себе і залучають до співпраці більше бажаючих допомогти. А їхні напівфабрикати мандрують передовою, залишаючи теплі відгуки від військових.

  Зараз літо, сезон достигання овочів, тож робота кипить.

  Сусіди двох будинків по вулиці Незалежності, 40 і 40А часто збираються на вулиці, чистять, труть, шаткують, ріжуть інгредієнти на сухпаї, а також консервують цвітну капусту, квасять огірочки. Хто вдома працює, хто до гурту долучається. Часом жартують, що тиск стабілізується, бо нема часу прислухатися до хвороб. Діти нерідко цікавляться заняттям дорослих, беруться теж до роботи. Іван Хом’як пересувається з допомогою милиць, але це не заважає чоловікові бути корисним: чистить часник, цибулю.

  — «Давай нам роботу!», — дзвонять мені сусіди, — каже Іванка Ящук. — Не встигну закинути пост у мережу, що не вистачає якихось овочів, то відразу звозять, приносять, передають. Зараз саме сезон, дякувати Богові, вродила городина, тож працюємо, бо є попит на таку продукцію. І добре, що є бажаючі допомагати. Таких господинь назбирується від семи і більше. І це теж важлива робота, бо тим, хто сушить, вже не треба час тратити на підготовку овочів. А до процесу сушіння і чоловіки, і діти приєднуються.

  Велику “різанину” влаштовують і біля будинку по вулиці Грушевського, 33. Тут теж дружно збираються на вулиці і чистять, труть, кришать цибулю, моркву та інші овочі.

  Мають достатньо місця на подвір’ї і мешканці будинку по вулиці Незалежності, 7. Мама двох військових Оксана Вишневська згуртувала тут сусідів-однодумців і вони теж вкладають свою працю в наближення перемоги, допомагаючи сушити і чистити овочі, шаткувати капусту, квасити огірки, різати зеленину… Сини пані Оксани навіть турбуються, щоб місцеві волонтери, з якими вони зустрічаються на передовій, забрали у них тару: “Мама наказувала, щоб я зібрав!”

  Смачні борщі та супи під брендом «Козацькі страви для ЗСУ по-лановецьки» та «Бандерівський борщ по-лановецьки» мандрують передовою вже більше року. «Гастрономічні війська» Лановеччини не рідіють з часом, а активність господарів і жертводавців додає дівчатам більшого запалу для створення сухпаїв військовим. До речі, до фасувань і вакуумування долучаються їхні діти, котрі ще й заробляють гроші, продаючи випічку власного приготування чи разом з рідними готують смачненьке. Кошти потрібні на придбання тари, м’яса, а це також затрати.

  Хто чим може, тим і допомагає захисникам. Щедрості та працьовитості нашим людям не позичати. А гуртова праця об’єднує та вражає своїми масштабами. Фотографуватися не люблять, зате збираються до роботи за першим повідомленням.

Наталя ГАМЕРА