icon clock29.07.2023
icon eye444
ПОДІЇ

Вперше в Лановецькій громаді — урочисте погашення поштової марки, створеної на честь просвітницької діяльності отця Миколи Малюжинського

  У 2019 році на День міста у Ланівцях відкрили меморіальну дошку пам’яті отця Миколи Малюжинського. На урочистому відкритті був присутній його онук Тарас Малюжинський, котрий народився і проживає у Канаді, місті Вінніпег. Пан Тарас не лише вільно володіє українською, є щирим патріотом України, а й приїжджав на Тернопільщину з волонтерською місією — навчав молодь англійської мови, проводив мовні курси разом із своїми однодумцями, котрі також мають українське коріння.

  Меморіальна дошка встановлена на кам’яній огорожі Святопокровського храму ПЦУ.

  На Лановеччині створена і діє громадська організація «Лановецький меморіал», що об’єднала місцевих краєзнавців, істориків, письменників, педагогів, журналістів, знавців та поціновувачів археології, культурної спадщини України. Саме з ініціативи членкині Тетяни Лисак ідею з виготовленням поштової марки на честь церковного і громадського діяча, публіциста, благочинного Лановецького благочиння о.Миколи Малюжинського Лановецькій міській раді вдалося успішно реалізувати. Автором графічної роботи є молодий художник, ланівчанин Дмитро Рижак.

  28 липня, у День Української Державності, День Хрещення Київської Русі, День пам’яті рівноапостольного князя Володимира та День міста Ланівці, у просторому сучасному приміщенні центру надання адміністративних послуг було проведено урочисте погашення поштової марки і конверта на честь просвітницької діяльності отця Миколи Малюжинського у Ланівцях.

  Про непересічну історичну постать і значну просвітницьку роль священника Миколи Малюжинського для громади Лановець розповіла краєзнавиця, членкиня «Лановецького меморіалу», учителька історії Ольга Рудюк.

  Воістину історична подія! На замовлення Лановецької міської ради Укрпошта виготовила лише 112 поштових марок і конвертів. Урочисте погашення відбулося з участю директорки Тернопільського регіону АТ “Укрпошта” Любові Гринчишин, авторки ідеї Тетяни Лисак, автора графічної роботи Дмитра Рижака, члена «Лановецького меморіалу», волонтера Валерія Собчука та Лановецького міського голови Романа Казновецького.

  Міський голова передав волонтерам 33 конверти з марками для реалізації з метою збору коштів на потреби військових. 26 одиниць унікальної пам’ятки розійшлись миттєво на місці.

Залишилося у нас лише сім. Оскільки бажаючих придбати багато, тож ми вирішили провести аукціон. На продаж представимо лоти: 7 конвертів з марками на честь о.Миколи Малюжинського, три також унікальних конверти від філателіста Олега Чернія, а також тубуси, гільзи і ящики з-під патронів, передані з передової та розписані художницями.

  Сьогодні такий час, що будь-яка організована подія може перетворитися у благодійну акцію задля допомоги ЗСУ. Так відбулося і цього року на День міста. Дуже прикро, що через повномасштабне вторгнення росії, в Україну не прилетів пан Тарас Малюжинський. Сподіваємось зустрітися після Перемоги!

Наталя ГАМЕРА